Kvinnans hund hade en tumör och ingreppet blev större än väntat. Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SVT/Arkivbild

Veterinärer kritiseras efter operation av hund

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna sökte vård för sin hund, som hade en tumör. Ingreppet blev större än kvinnan fått veta och nu får två veterinärer en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Det var under 2016 som kvinnans hund, som var gammal, konstaterades ha en tumör i höften. Enligt kvinnan påpekade hon att hon inte ville att ingreppet skulle bli för stort – hon ville inte att hunden skulle utsättas för onödigt lidande. Då ville ägaren hellre avstå behandling.

Hunden opererades på en klinik i länet och en omfattande del av höften fick tas bort. Efter ingreppet drabbades hunden dessutom av vävnadsdöd vid såret och djuret fick avlivas.

Lämnade felaktig information

Tre veterinärer anmäldes av hundägaren. Två av dem får en disciplinpåföljd i form av en erinran av Ansvarsnämnden, som konstaterar kommunikationen brustit mellan djurägaren och veterinärerna. Hundens ägare förstod inte hur omfattande operationen skulle bli och veterinärerna pratade inte sinsemellan om djurägarens oro.

Dessutom lämnade en av veterinärerna felaktig information till djurägaren om ingreppets storlek. Den tredje anmälda veterinären bedöms ha agerat rätt utifrån den information som fanns och får ingen disciplinpåföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.