”Vi har fortfarande en lång väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 6 februari, är det samernas nationaldag. En dag som firas i Uppsala med föreläsningar, sagostunder och historia.

– Det är viktigt att belysa ursprungsfolk i hela världen, men även här i Sverige och Norden. Vi finns här, säger Therese Hällsten från samiska föreningen i Uppsala.

Det första landsmötet hölls i Norge den 6 februari 1917. Det var ett möte där samer från norr och syd samlades för att disktutera gemensamma frågor. Det är nu 102 år sedan, och i Uppsala firas den med både berättelser och föreläsningar.

– Vi kommer att ha sagostunder på stadsbiblioteket i Uppsala, sen har vi även haft flera föreläsningar, säger Theresé Hällsten.

Vad finns det för fördomar mot samer idag?

– Det är exempelvis att alla har renar och joikar, men så är det ju inte, säger hon.

Hur skulle du säga att samernas ställning är i Sverige idag?

– Det blir bättre och bättre. Vi har mer rättigheter till vårt egna språk, men vi har fortfarande en väg att gå när det gäller jaktmarker och såna saker, säger hon.

Hör Theresé berätta mer om firandet i Uppsala i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.