Peter Evansson (S) kommunens ordförande, Knivsta. Foto: SVT

”Vi kommer att behöva ta jobbiga beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta kommun gick back 37 miljoner kronor förra året och ska i år börja äta in det underskottet. På kommunstyrelsen i morgon kommer politikerna att få ta beslut om ett nytt åtgärdspaket

Knivsta kommun har budgeterat för ett överskott på 21 miljoner kronor i år,men prognosen för februari pekar på att kommunen missar målet med 6,5 miljoner kronor. Huvudanledningen är att exploateringsintäkterna blir mindre än beräknat (30 miljoner kronor mot beräknade 44 miljoner kronor).

Prognosen pekar åt fel håll

Det finns poster i verksamheten som slår åt olika håll, men faktum är att prognosen pekar på ett resultat på 14,5 miljoner kronor i stället för 21 miljoner kronor.

– Jag är orolig för att vi kommer att behöva ta flera besvärliga beslut, säger Peter Evansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Han vill inte peka ut några särskilda besparingsområden, utan överlåter det till förvaltningen.

På måndagens möte tas beslut om att förvaltningen ska titta närmare på hur 6,5 miljoner kronor kan sparas, och på nästa KS-möte i mars ska politikerna bestämma var besparingarna ska tas. På februarinämnden klubbas även att förvaltningen ska jobba med en ”hållbar besparing” för 2020 på 15 miljoner kronor. Under åren 2020-2022 ska kommunen göra effektiviseringar på totalt 45 miljoner kronor.

Det är minskade exploateringsintäkter på 14 miljoner kronor i år som gör att ni ligger snett mot budget- vad är det som säger att det inte kantrar ännu mer på det här området?

– Jag håller med om att det finns en osäkerhet här, så prognosen känns hållbar. Men en affär är inte klar förrän den är färdig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer