Johan Färnstrand, direktör vid Vård- och omsorg inom Uppsala kommun, kommenterar nu turerna kring Radio fyris och cencuranklagelserna. Foto: Uppsala kommun/SVT

”Vi ser väldigt allvarligt på att bli anklagade för censur”

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring vilka personer som Radio Fyris fick och inte fick intervjua i samband med en sex- och samlevnadskoferens i våras kommenterar nu direktören för Vård- och omsorg händelserna. Men han vill inte dra några slutsatser. Än.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat ska Radio Fyris, Uppsala kommuns dagliga verksamhet, ha fått order om vilka man fick och inte fick intervjua i samband med en sex- och samlevnadskonferens i våras. En händelse som anmäldes till Justitiekanslern, JK.

Nu kommenterar Johan Färnstrand, direktör vid Uppsala kommun, Vård- och omsorg, den rapporteringen.

– Vi ser väldigt allvarligt på att bli anklagade för censur. Radio fyris är en daglig verksamhet under rådande lss-lagstiftning men också en publicistisk verksamhet som ska bedömas som en sådan och inte vara censurerade, säger Johan Färnstrand.

Förbjöds intervjua

Radio Fyris ska först ha fått order om att inte bevaka konferensen alls. När stationsansvariga då påpekat att det förbudet bröt mot yttrandefriheten ska förbudet istället bara rört intervjuer med personer på ledningsnivå inom Kulturparken, den ideella förening som stått bakom konferensen. Uppgifter säger att förbudet ska grunda sig i en konflikt mellan Kulturparken och kommunen som ska ha pågått under en längre tid.

– Jag kan konstatera att Radio Fyris har funnits på plats vid konferensen och att man både i artikel och i podd-format rapporterat från händelsen. Men något verkar ju ha gått fel eftersom flera röster höjts i den här frågan. Jag måste sätta mig in i vad som verkligen har hänt, säger Johan Färnstrand.

Men frågan handlar väl egentligen om att man ska ha förbjudits att intervjua personer på ledningsnivå inom Kulturparken?

– Det har jag däremot inte hört. Men stämmer det är det såklart allvarligt.

Semestertider

Johan Färnstrand är själv nyss hemkommen från sin semester. Flera av de inblandade har fortfarande sina semestrar och det här gör att bilden inte riktigt klarnat för kommunen själva.

– Jag kan bara konstatera att något verkar ha gått felaktigt till. Men vad exakt vet jag inte. Jag har ingen anledning att misstro någon som hittills uttalat sig men jag vill skapa mig en egen bild innan jag vet om eller vilka åtgärder vi behöver vidta, säger han.

Inom två till tre veckor hoppas Johan Färnstrand kunna ha sin bild klar över situationen. Konferensen som kontroversen gäller gick av stapeln i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.