• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Under 2022 tog 1 254 personer i Sverige sitt liv. Foto: Dan Hansson/TT

”Vi ska bli bättre på att störa döden”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

För varje dödsfall i trafiken förra året skedde fem självmord. Det är skrämmande siffror som vi journalister brottas med att förmedla.

Astrid Iselidh

tf ansvarig utgivare

Under förra året omkom 227 personer i trafikolyckor på Sveriges vägar. 

Samma år tog 1 254 personer sitt liv.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Men trots att självmord är den vanligaste yttre dödsorsaken (enligt Socialstyrelsens definition ingår här bland annat trafikolyckor, drunkningar och dödligt våld) i samhället, är de här dödsfallen inte lika synliga i medier som exempelvis dödsfall i trafiken. 

En bakomliggande orsak har varit många journalisters försiktighet att närma sig ämnet. Den har dels grundat sig i en oro att trigga nya självmord, men också i en vilja att respektera de anhöriga.

För ett år sedan togs en ny checklista fram för journalister som rapporterar om självmord. Även Världshälsoorganisationen, WHO, har riktlinjer som journalister uppmanas att följa.

I checklistan som SVT arbetar efter står bland annat att:

”Man kan ge röst åt närstående som sörjer en person som tagit sitt liv genom att berätta deras personliga historia. Det fungerar i bästa fall självmordsförebyggande, eftersom andras lidande är en viktig skyddsfaktor för många självmordsbenägna personer.”

SVT Uppsalas reportrar Johanna Sundbeck och Christoffer Urborn har under hösten med stor medkänsla och respekt, och med riktlinjerna i ryggen, intervjuat anhöriga till Manfred, Ludvig, Fanny, Benjamin och Kevin.

Deras anhöriga hoppas att deras död inte var förgäves, utan att vi ska våga fråga och störa döden.

I WHO:s riktlinjer står bland annat att:

”Medier bör samtidigt med sin rapportering ge information om att suicid kan förhindras och var hjälp finns att få.”

Under veckan kommer vi bland annat att få möta Alexander Fahssi, som tänkte begå självmord men som i dag hjälper andra att vilja leva. Han lär oss även om varningssignalerna som vi bör vara uppmärksamma på för att upptäcka om någon i vår närhet funderar på att ta sitt liv.

Genom vår rapportering den här veckan vill vi syna den vård som ges unga personer som mår dåligt. Vi hoppas att vår granskning ska leda till att både vården, och vi medmänniskor, ska bli bättre på att störa döden.

I samband med samtliga publiceringar under veckan finns också den här listan nedan, som visar var man kan få hjälp.

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Mer i ämnet