• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Lantbrukaren Jenny Höglund från Lagga välkomnar regeringsbesöket, men tycker att stödet är för litet för landets bönder. Foto: SVT/Privat

Laggabonden om finansministerns besök: ”Viktigt att hon kommer ut”

Uppdaterad
Publicerad

Torkan gör nu att finansminister Magdalena Andersson (S) besöker en gård i Knivsta för att ”få en fördjupad bild av konsekvenserna för lantbrukare”.

På eftermiddagen i dag kommer Magdalena Andersson till Alsike prästgård i Knivsta kommun, där hon träffar flera lokala företrädare från Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Däribland Jenny Höglund, ordförande i Långhundra LRF-avdelning.

– Det är viktigt att alla politiker får komma ut och titta och se hur illa det är. Alla kommer inte dagligdags i kontakt med lantbruk och djur, säger Jenny Höglund.

Vad tänker du prata med finansministern om?

– Självklart torkan och vad den för med sig. Och så stödet som utlovats.

Vad säger du om det – 1,2 miljarder kronor?

– Utslaget på antalet djur i Sverige blir det 375 kronor per ko ungefär, så det är inte så mycket. En mjölkko äter för mycket mer. Men att de vill är positivt. En liten bit på vägen.

Hur är läget på din gård i Lagga?

– Vi har foder så vi klarar oss till december. Halm jagar vi. Alla försöker hjälpas åt, men jag kommer att behöva slakta.

Regnet som föll i helgen ger lite hopp. Förhoppningen är mer (och lagom med) regn, för att få in en till vallskörd.

– Det har redan blivit grönare på sina håll, och man blir fantastiskt glad. Den här sommaren har varit och är skitjobbig. Inget roligt alls, säger Jenny Höglund.

Magdalena Andersson kommer under besöket i länet även att besöka räddningstjänsten i Enköping och i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.