Foto: TT

Vill genomgå könsbekräftande behandling – föräldrarna misstycker

Uppdaterad
Publicerad

En ungdom i Mellansverige vill genomgå en könsbekräftande hormonbehandling i strid med föräldrarnas önskan. Nu är ärendet överlämnat till Socialstyrelsen som ämnar rådge i frågan.

En ungdom i en kommun i Uppland vill genomgå en könsidentitetsutredning då hen inte känner sig kunna identifiera med sitt biologiska kön. I förlängningen vill ungdomen eventuell genomföra en könsbekräftande behandling (även kallat könskorrigering) – något hens föräldrar dock misstycker till.

Den aktuella ungdomen är för tillfället omhändertagen i en kommun i Uppland i enlighet med LVU. Därmed har Socialstyrelsen nu fått frågan på sitt bord, för att analysera huruvida föräldrarna faktiskt har rätten till att stoppa en eventuell behandling.

Själva knäckfrågan är vilket beslutsansvar kommunen har över ungdomen i förhållande till vårdnadshavaren – i en fråga som denna. Kommunen har lämnat över ärendet till Socialstyrelsen och söker rådgivning.

Socialstyrelsen ska se över

Kommunen i fråga ställer sig frågande till hur specifika paragrafer i lagen kring LVU ska tolkas i fall som detta:

”Nämnden har under vårdtiden samma ansvar som vårdnadshavaren för att den unges grundläggande rättigheter enligt 6 kap. 1 § föräldrabalken tillgodoses.”

Socialstyrelsen har nu börjat sett över ärendet.

– Vi kommer nog inte att kunna tala om för kommunen hur de ska hantera ärendet, men vi kan hänvisa till den lagstiftning som finns, säger Åsa Lindberg jurist på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.