Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Därför leder så få hundanmälningar till åtgärder. Foto: Christoffer Urborn/SVT Grafik

Vill ha större befogenheter för att förhindra hundattacker

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ansvarar för att hundar som attackerat människor ska få olika åtgärder – men har inte möjlighet att kontrollera att konsekvenserna efterlevs.

– Det är frustrerande att vi måste invänta en allvarlig händelse, säger Lena Malm.

Vid endast var tionde tillsynsanmälning mot hund senaste fem åren har länsstyrelserna i Uppsala, Västmanland och Gävleborg beslutat om föreläggande eller omhändertagande.

Ny rapport

Nu vill man ha större befogenheter för att kunna minska antalet attacker, vilket även en färsk rapport från Statskontoret pekar på.

– Vi har idag inga juridiska möjligheter att följa upp om en djurägare följer våra beslut – det skulle vi gärna vilja ha, säger Lena Malm, tf chef på veterinärenhet på Länsstyrelsen i Uppsala.

I klippet ovan: Därför leder så få hundanmälningar till åtgärder.

Så många anmälningar leder till åtgärd

Siffrorna nedan är tillsynsanmälningar (och förelägganden/omhändertaganden) per år till Länsstyrelsen i Uppsala, Västmanland och Gävleborg.

2019: 416 (34)

2020: 473 (70)

2021: 460 (27)

2022: 454 (34)

2023: 492 (43)

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala, Länsstyrelsen i Västmanland, Länsstyrelsen i Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.