Vill sätta stopp för halalslaktat kött i skolor

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i Heby, Michael Öhman, vill inte att kommunen serverar halalslaktat kött i kommunens skolor. Barnen ska inte behöva äta muslimsk mat säger han till SVT Nyheter Uppsala.

I en motion skriver Michael Öhman att halalslaktning bryter mot den svenska djurskyddslagstiftningen och att halalslaktning är en religiös sed som inte ska blandas in i skolans värld. Han menar att kommunens elever tvingas att äta halalslaktad kyckling och satt de som inte vill äta köttet är hänvisade till vegetarisk kost.

Stämmer inte

I Sverige utförs halalslakt på ett sätt som gör att den uppfyller djurskyddslagstiftningen krav. Veterinärinspektör på Jordbruksverket, Shivar Magdal, säger till Sala Allehanda att svensk halalslakt inte är mer plågsam än vanlig slakt.

Chefen för Samhällsbyggnadsförvaltningen i Heby, Emma Burstedt, bekräftar för Sala Allehanda att man har halalkött på menyn ibland men att det endast är till för två elever som har bett om detta. Alla andra elever får kött från konventionellt slaktade djur. Hon säger också att allt kött som serveras i Heby kommun måste uppfylla svensk djurskyddslagstiftning vilket även detta halalslaktade kycklingkött gör.

Även skolinspektionen har tidigare gjort en bedömning att det inte är fel att servera halalkött till elever eftersom att det inte är en trosbekännelse att äta halalkött.

”Ingenting vi ska äta”

Men Michael Öhman är av en annan uppfattning

– Det är ingenting vi i Sverige ska äta, säger Michael Öhman (SD).

Halalslakt i Sverige följer ju svensk djurskyddslagstiftning, spelar det någon roll vad som sägs under slakten?

– Absolut, det står en imam och läser en massa smörja ur koranen, säger Michael Öhman (SD).

Men påverkar det skolbarnen på något sätt om det är ritualslaktat?

Ja, det är bara muslimer som äter sådant, säger Michael Öhman (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.