Foto: SVT

Vill skänka foder – regler sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Bryggerinäringen skulle kunna ge djurhållare välkommen draghjälp där torkan dragit fram, men restprodukten är inte plättlätt att dela med sig av.

Det puttrar från de stora behållarna och klingar till bland flaskorna på bandet. Simon Vikström, ölproducent i Knivsta, går omkring och inspekterar produktionsanläggningen i Alsike. Inom kort ska produktionen av drycken dra i gång i större skala.

Samtidigt kommer det dagligen larm om lantbrukare som sliter sitt hår för att få tag i foder.

Kornets skal

I en container utanför lokalen finns det som skulle underlätta för djurhållare i kommunen – kornets skal som blir över efter mäskningen.

– Vi har fått frågan från lantbrukare vad vi gör med draven, och har hört att det går att använda till djurfoder. Då tänkte vi att vi har en win-win-situation, säger Simon Vikström.

Han fick bra respons när han lade ut frågan på sociala medier, men draven ser ut att gå till kompost även framöver. När Knivsta kommun hörde av sig och skickade de regler som Jordbruksverket satt upp falnade intresset på bryggeriet.

– När vi fick se alla blanketter, regler och tillstånd blev det för mycket. Vi är öltillverkare i första hand som får en restprodukt som går att skänka bort. Inte fodertillverkare, säger Simon Vikström.

Han hade gärna sett att Jordbruksverket kunnat hjälpa till och förenkla processen. Som upplägget är nu är det för tungrott med byråkratin, anser han.

Ansvar att lämna ifrån sig foder

Klara Eskilsson är foderhandläggare vid Jordbruksverket. Hon har ingenting emot att öltillverkare vill hjälpa djurhållare som brottas med foderbrist.

– Ja det är naturligtvis positivt om man har en restprodukt, och man kan garantera att den har sådan kvalitet att den är lämplig som foder.

Men det verkar inte vara så lätt, och innebär dessutom kostnader.

– Att lämna ifrån sig en produkt som ska gå in i livsmedelskedjan, det är ju naturligtvis förknippat med ett visst ansvar. Vissa saker måst

Klara Eskilsson är foderhandläggare vid Jordbruksverket. Foto: Jordbruksverket

e man tänka på

Alldeles för mycket, tycker det här företaget som vi  har varit i kontakt med.

– Så kan det vara att vissa företag inte anser att det är värt besväret.

Med tanke på torkan har slagit till. Kan man tänka sig att Jordbruksverket skulle gå in och gå in här för att förenkla förmedlingen.

– Jag ser det inte som omöjligt om någon vill leverera draven som ett foder att man själv ser över riskerna och leverera sig som foderleverantör. Ser inte det som oöverstigligt.

”Foderleverantör”

Men det är ju det som är fallet här. Man är öltillverkare och ser sig inte som en foderleverantör i första hand.

– Man kan lämna ifrån sig draven som en produkt med livsmedelskvalitet. Man kan lägga in kontroll av dravens kvalitet i sitt ordinarie kontrollprogram för livsmedel. Då blir det färre kontrollmyndigheter inblandade.

Det är ett extremt läge med foderbrist. Finns det inte ett värde att förenkla reglerna då?

– Det är en förenkling att kunna lämna ut draven som livsmedel. Man måste ha en viss kunskap och kontroll, och det är ett ansvar att lämna ifrån sig något som ska gå in i livsmedelskedjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.