Vill stoppa planerad bergtäkt i Vänge

Uppdaterad
Publicerad

Swerock planerar en bergtäkt i samhället Vänge, drygt en mil väster om Uppsala. Ortsborna protesterar nu skarpt då det kommer att innebära buller, tung trafik och sprängdamm kring bostadsområdet, under cirka 25 år.

Ulla och Per-Anders Gustafsson bor precis intill platsen där bergtäkten ska utföras, i det lilla samhället Lilla Almby. Och de är inte nöjda med beslutet.

– Det är ju inte roligt, och vi kommer att ligga sämst till. Det är mindre än 300 meter i från området där bergtäkten ska utföras. Så all utlastning kommer att ske i vår hörna här nere, säger Ulla Gustafsson.

Många familjer drabbas

Totalt 75 familjer kommer att drabbas av bergtäkten i området. Och de är oroliga över hur den ska påverka livet i Vänge.

– Även om de säger att sprängningarna är säkra så kan man aldrig garantera det. Desutom får vi inte vara hemma när de spränger. Varför ska vi behöva flytta på oss när vi, eller åtminstone min man, har bott här i 70 år.

Och även hälsoriskerna oroar Ulla.

– Det har ju konstaterats att man inte mår bra att vara i konstant buller. Och i och med att de ska ha många verksamheter i området så kommer vi att störas av det hela tiden, säger hon.

Samhällets utveckling

Bergtäkten ska pågå under 25 år och genomförs då material behövs till att bygga nya bostäder och vägar i länet. Men Dag Ekdahl, som också är närboende i området, tycker inte att valet av plats är optimal.

– Det här kommer att påverka samhället Vänge väldigt mycket. Vänge har ju haft ambitionen att växa men också en förhoppning om att få ett järnvägsstopp. Och det kommer bli svårt med en bergtäkt så nära samhället.

Han påpekar också att man måste titta på alternativa platser för en bergtäkt.

– Dels så finns det en inventering av befintliga bergtäkter men man måste också se alternativa bergtäkter som inte får de här stora konsekvenserna på ett samhälle som Vänge, säger Dag.

Finns andra alternativ

Och enligt Dag så finns det andra bergtäkter i närheten som har kapacitet i nuläget. Bland annat ett alternativ som Swerock har undersökt men också avvisat.

– Men det menar vi räcker inte, utan man måste peka på andra alternativ som är realistiska och inte bara peka på det här alternativet i Vänge som får svåra konsekvenser för det här lilla samhället.

Och för Ulla och Per-Anders så innebär bergtäkten även en ekonomisk förlust.

– Det blir ett enormt stenmoln som går in i träden i vår skog. De träden går inte att använda. Så nu undrar jag, vem betalar, vad får vi för ersättning och hur ofta måste vi kontrollera om de har blivit skadade, säger Ulla.

Lämnar in protester

Den andra oktober kommer Vängeborna att lämna in sina protester mot bergtäkten till Swerock.

–Vi försöker samla argument och har en insamlingslista på gång, som pekar på att det finns behov av alternativ, och att vi säger nej till bergtäkten i det här läget, säger Dag Ekdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.