Villabrand i Älvkarleby – hus gick inte att rädda

Uppdaterad
Publicerad

Vid 16-tiden på söndagen larmades räddningstjänsten till en villabrand i Älvkarleby. Huset gick inte att rädda utan fick brinna ner till grunden.

När räddningstjänstens styrkor från Gävle, Rörberg och Skutskär anlände till platsen möttes de av kraftig rökutveckling från villans tak. Till en början såg det ut som att det skulle gå att begränsa elden till övervåningen men elden spred sig snabbt till andra delar av huset.

– Runt halv sju förstod vi att det inte skulle gå att rädda byggnaden så den fick brinna ner till grunden, säger Emil Berggren, larm-och ledningsbefäl på räddningstjänsten.

”Långvarigt gnistregn”

Det har också varit spridningsrisk till intilliggande byggnader och räddningstjänsten har stannat kvar på platsen under kvällen för att förhindra fler bränder.

– Det var ett långvarigt gnistregn under släckningsarbetet och det har krävt många resurser, säger Emil Berggren.

Vid 22-tiden började flera av styrkorna att vända hemåt men det kommer fortfarande att vara räddningspersonal på plats under natten för efterbevakning.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.