Villapriserna har stigit kraftigt de senaste tre månaderna. Foto: TT

Villapriserna stiger i Uppsala län

Publicerad

Villapriserna har stigit kraftigt de senaste tre månaderna i Uppsala län. De är nu tillbaka på samma prisnivå som för ett år sedan.

De senaste tre månaderna har villapriserna i Uppsala län stigit med 5,5 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik som sammanställs av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Ökningen vi ser nu beror mycket på den ökade efterfrågan på bostadsrätter vilket i nästa steg ökar köpkraften hos villaköparna, berättar Peter Jakobsson, fastighetsmäklare i Uppsala, via mejl till SVT Uppsala.

Han menar att nyproduktionen till stor del har bestått av lägenhetsprojekt de senaste åren, vilket har fått villapriserna att ligga relativt still – fram till nu. 

– Vi ser även en tydlig förändring på intresset på våra visningar med betydligt större intresse än för ett år tillbaka, säger Peter Jakobsson.

Sett till alla län har villapriserna stigit mest i Gotlands län. Där har man sett en uppgång på 6,7 procent det senaste året, samt en ökning på över 10 procent de senaste tre månaderna.

Mer villa än lägenhet för pengarna

Så får du mest yta om du köper en lägenhet eller en villa i Uppsala län? Svaret är villa. För 100 000 kronor får du i i genomsnitt nästa fyra kvadratmeter av en villa, men endast tre kvadratmeter av en lägenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer