På fredagen var det examensfest, så kallad promotion, för de som tagit doktorsexamen vid Uppsala universitet under året. Foto: Stefan Larsson/SVT

Nya doktorer hyllades med salut: ”En hedersbevisning”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hölls examensfest, så kallad promotion, för alla som tagit doktorsexamen vid Uppsala universitet under året. Traditionsenligt sköts det salut jämte universitetshuset.

Under högtiden som hölls inne i universitetsaulan promoverades 84 nya doktorer och 17 hedersdoktorer. Samtidigt som det fick ta emot ett hederstecken i form av en hatt eller lagerkrans uppe på scenen avlossades skott från en av de tre kanonerna som stod utanför byggnaden.

– Att avge salut är en hedersbevisning, säger major Mikael Andersson som övervakade saluteringen.

Major Mikael Andersson övervakade saluteringen av de nya doktorerna. Foto: Stefan Larsson/SVT

Under dagen sköts det salut med kanoner från tidig morgon och vid lunchtid. Då hyllades förutom de nya doktorerna även hedersdoktorer från Sverige och utlandet – och vissa personer prisades.

I klippet ovan kan se hur det såg ut när det sköts salut utanför universitetshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.