Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Jäger, sjuksköterska och skyddsombud, säger att det inte finns marginal för vårdplatser på onkologmottagningen på Akademiska sjukhuset. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Sjuksköterskan Elsa om bristen på vårdplatser: ”Patient fick ligga i duschrummet”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har inte skakat fram de vårdplatser som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver. På torsdagen gick tidsfristen ut och myndigheten hotar med ett vite på 20 miljoner kronor samtidigt som Region Uppsala överklagar igen.

Senast 15 september skulle Region Uppsala se till att ”säkerställa att 612 vårdplatser finns tillgängliga på Akademiska sjukhuset i Uppsala, exklusive platserna inom intensivvården, Akademiska barnsjukhuset, psykiatrin och BB, för inläggning av patienter inom den somatiska specialistsjukvården”. Så står det i förvaltningsrättens dom som meddelades 9 september.

Det var till förvaltningsrätten som Region Uppsala överklagat IVO:s krav. Rätten avslog överklagandet och fastslog kravet på 20 miljoner kronor i vite för vårdplatsbristen. Region Uppsala väljer nu att överklaga beslutet till nästa instans.

”Orimligt”

– Vi anser att beslutet som sådant är orimligt – att på så kort tid förbättra situationen som de önskar, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Problematiken på Akademiska sjukhuset handlar om att patienter vårdas kvar på sjukhusets akutmottagning eftersom det inte finns tillräckligt med vårdplatser på sjukhusets avdelningar. Något som IVO påtalade redan 2017 och som inneburit allvarliga brister, enligt myndigheten. Bland annat uppger IVO att patienter i livets slutskede vårdats i korridorer utan möjlighet till avskildhet. Och det är alltså inte sängar det är brist på, utan personal som kan vårda de som ligger i sängarna.

För det totala antalet vårdplatser behövs ytterligare 120 sjuksköterskor och lika många undersköterskor.

”Lagt patienter i duschrummen”

En som upplevt problematiken på nära håll är Elsa Jäger, sjuksköterska på onkologmottagningen:

– Situationen gör att vi behöver lösa platser vi egentligen inte har, något som påverkar vår arbetsmiljö.

Hon berättar att flera patienter har fått läggas i korridoren och på andra ställen.

– Det har hänt flera gånger att vi har lagt patienter i duschrummen.

Oscar Anfelt jobbar på akuten, och berättar att många medarbetare valt att säga upp sig.

– De ger upp, för de känner att inget går åt rätt håll.

I klippet ovan hör du sjuksköterska Elsa Jäger om vad hon tycker ska göras åt situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.