Programmet räckte hela vägen till en guldmedalj i helgens VM-tävlingar i Nederländerna. Foto: Uppsala Blåsarsymfoniker

VM-medalj till Uppsalaorkester

Uppdaterad
Publicerad

Ett års hårt slit gav utdelning när orkestern Uppsala Blåsarsymfoniker reste till Nederländerna för att tävla i VM. Med poängen 88,5 av 100 räckte det hela vägen till en guldmedalj.
– Det är fantastiskt att vi lyckas med det här på första försöket, säger John Hansson som spelar klarinett i orkestern.

Tävlingarna hölls i Kerkrade i Nederländerna och orkestern tävlade med två stycken, ett valfritt och ett obligatoriskt. Orkesterns 57 medlemmar framförde The Unknown Journey av Philip Sparke och Spartacus av tonsättaren Jan Van der Roost.

När hela programmet var framfört fick de juryns besked. Och med poängen 88,5 poäng av 100 möjliga räckte det hela vägen till en guldmedalj i division ett.

– Det är helt fantastiskt och otroligt kul. Det ligger väldigt många timmars övande bakom, både individuellt och tillsammans i orkestern. Vi är ju vanliga människor i orkestern med allt från småbarnsföräldrar till studenter. Vi har full sysselsättning och det här något som vi gör på fritiden, säger klarinettspelaren John Hansson.

Orkesterns 57 medlemmar lyckades med konststycket att spela hem en guldmedalj i helgens tävlingar. Foto: Uppsala Blåsarsymfoniker

Laddar om

Nästa tävling för de nyblivna guldmedaljörerna blir SM som hålls i Linköping 17 september. Orkestern kommer att framföra samma program. Men om det räcker till en ny medalj är enligt John Hansson svårt att säga.

– Det kommer vara många duktiga med och vi vet inte riktigt hur vi kommer stå oss. Det är sällan det är den här typen av tävlingar och det är länge sedan vi var med i ett SM.

Förtydligande : Orkestern belönades enligt tävlingens regler med en guldmedalj för sin placering. Alla orkestrar som får över 80 poäng tilldelas en guldmedalj för sin prestation. Totaltseger för division ett som Uppsala Blåsarsymfoniker deltar i är ännu inte utsedd eftersom det fortfarande återstår tävlingsdagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.