Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör mer om hur VOOV räddar livet på våldsutsatta genom att erbjuda jourhem åt deras husdjur. Foto: Lisa Chröisty

Ideell organisation räddar livet på våldsutsatta – erbjuder jourhem till deras husdjur

Uppdaterad
Publicerad

För våldsutsatta personer kan husdjur vara en faktor som gör det svårare att lämna en destruktiv relation, eftersom husdjur sällan är välkomna på skyddade boenden. I bland annat Uppsala finns därför den ideella organisationen VOOV som erbjuder jourhem åt våldsutsattas djur.

– Vi vet att det finns fall där den våldsutsatta har vägrat lämna sina husdjur och då tyvärr istället blivit mördade, säger Camilla, volontärsamordnare på VOOV Uppsala.

Varje år erbjuder den ideella organisationen VOOV (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta), i samarbete med bland annat polis och kvinnojour, jourhem åt husdjur så att deras våldsutsatta ägare ska ha möjlighet att lämna sin relation. En del av organisationen är belägen i Uppsala, där organisationen startades 2009.

– Det pratas inte så ofta om den här problematiken med att lämna kvar husdjur hos den som utövat våld, och att dessa även kan användas som påtryckningsmedel för att få de våldsutsatta att stanna kvar i relationen, säger Camilla, volontärsamordnare på VOOV Uppsala.

Organisationen strävar efter att genom sina jourhem ta emot alla typer av djur, men vanligast är katter och hundar.

Stort arbete kring sekretess

För att göra arbetet så säkert som möjligt finns säkerhetsföreskrifter som polisen i samarbete med VOOV har tagit fram. Där beskrivs bland annat hur kontakt mellan VOOV och den våldsutsatta alltid sker genom kontaktpersoner, samt att verksamheten är uppdelad i två delar: placeringsverksamheten och styrelsen. Där tillhör Camilla det senare.

– Enda anledningen till att jag kan visa mig i media är för att jag är en del av styrelsen, och därmed inte har någon som helst information om våra jourhem eller placerade djur, så det är en jätteviktigt skyddsnät, säger hon.

Dessutom kontrolleras enligt VOOV alla som vill bli en del av organisationen bland annat i belastningsregistret, samtidigt som ett tystnadslöfte skrivs under.

– Vi kräver den typen av sekretess kring alla som vill engagera sig, säger Camilla, volontärsamordnare på VOOV Uppsala.

Målet: att återförena djur och ägare

Camilla betonar att VOOV inte är en omplaceringsverksamhet, utan att det långsiktiga målet alltid är att återförena ägaren med sitt husdjur.

– Vi finns bara där som stöd för att möjliggöra ett bättre liv för de våldsutsatta, säger hon.

I klippet: Hör mer om hur VOOV hjälper våldsutsatta genom att erbjuda jourhem åt deras husdjur.

För den som behöver komma i kontakt med VOOV:

• Lyft frågan med din kontaktperson via polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour som i sin tur kontaktar placeringsverksamheten hos VOOV.

• För att ta reda på vilka kvinnojourer etc. som samarbetar med VOOV i just din region, kontakta Kvinnofridslinjen.

• I den situation då det inte är du själv, utan våldsutövaren, som juridiskt äger djuret kan istället en orosanmälan till Länsstyrelsen göras, för att möjliggöra omhändertagande av djuret på det viset. Även i samband med det kan kontakt med VOOV tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.