Ubåtsfyndet samt placering för var fartyget och ubåten kolliderade. Foto: Ocean X Team / SVT

Vrakdykarna JO-anmäler Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Företaget anser inte att Sjöfartsverket – eller polisen – agerat rätt i fallet med den sjunkna ryska ubåten Som.

För nära ett år sedan avslöjades att företaget Ocean X Team upptäckt ett ubåtsvrak mindre än tre kilometer från upplandskusten, i närheten av Öregrund. Det visade sig senare vara den ryska ubåten Som som låg på botten och som gjort det i nära 100 år, efter att ha kolliderat med ångfartyget S/S Ångermanland 1916.

Senare ansökte Ocean X Team om att få ensamrätt att bärga vraket, något länsstyrelsen i Stockholms län avslog. Beslutet överklagades till Sjöfartsverket, som även de avslog ansökan och det är här som företaget menar att det inte har gått rätt till.

Ubåtsfynd i Östersjön

Ska inte ha kommunicerat

I en anmälan till Justitieombudsmannen skriver VD:n att verket har fattat beslutet utan att kommunicera till Ocean X Team vad de tänkt besluta. På så sätt ska inte företaget fått slutföra sin talan enligt förvaltningslagen, menar VD:n. Utöver det anser han att Sjöfartsverket inte har motiverat beslutet på ett tillräckligt sätt.

Förutom JO-anmälan mot Sjöfartsverket har Ocean X Team också riktat en anmälan mot polisen. Sjöpolisen i region Stockholm ska enligt den anmälan ha meddelat att de riskerar att avvisas om de dyker i området kring ubåten, eftersom det kan innebära brott mot griftefriden.

Nu ska Justitieombudsmannen ta ställning till om det finns anledning att ytterligare utreda myndigheternas agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ubåtsfynd i Östersjön

Mer i ämnet