Hemmasittare – när man inte passar in i mallen

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga William Johansson bor på landet utanför Uppsala med sin familj. Han tillhör den grupp som kallas hemmasittare. Det är barn och ungdomar som av olika anledningar inte går i skolan, utan stannar hemma för att de inte klarar av skolmiljön. Många av dem har någon form av autism.

– Jag försöker verkligen, jag vill gå till skolan ofta. Det vill jag faktiskt. Det är bara väldigt stressigt med allt arbete, säger han.

William har autism, adhd, tvångsproblematik och tics. Ett tag gick han inte i skolan alls. Nu går han några timmar i veckan, men någon normal skolgång har han inte haft på fyra år.

– Det var för kanske två eller fyra år sen som jag verkligen inte gillade att gå i skolan. Då gick jag till en jättestor skola och kände mig inte bekväm. Jag hade inga kompisar.

Annat sätt att lära

Det ironiska är att William har lätt för att lära sig saker.

– William kunde läsa när han var två år. När han var åtta kunde han 600, 700 decimaler utantill på pi. Han har verkligen några starka sidor, han är jättebra på matematik. Men han lär sig på ett helt annat sätt än vad vi gör, säger Williams mamma, Jennie Johansson.

För William är en skoldag som en hel arbetsvecka.

– Han tar in enormt många intryck som andra kanske sorterar bort automatiskt. Han har svårt att fokusera på en sak, han tar in allt på en gång, berättar Martin Öjes som är Williams pappa.

Hela familjen drabbas

Att William är hemmasittare får konsekvenser för hela familjen. När ett barn inte går i skolan görs en anmälan till socialtjänsten. Sedan kopplas även BUP och habiliteringen in.

– Jag har varit hemma på heltid i flera år. Man känner hela tiden en stress och oro, och undrar hur vi ska vända det här. Och så hela tiden möten, möten, möten. Jag tror att jag har en halvtidstjänst bara för möten. Och sen på det dygnet runttjänsten som mamma, vårdare och handledare. Det är ett heltidsjobb och obetalt, säger Jennie Johansson.

Ständig kamp

– Många gånger känner man sig ganska desperat i det här och vi får kämpa för att få till det vi tror behövs för William. Vi tror att det går, men det är en ständig kamp, menar Martin Öjes.

Nu utreds även Williams lillasyster Mira för autism. Hon tillbringar också mycket tid hemma.

– Nu kämpar vi på två plan, både med Williams situation och med Miras situation. Vi måste försöka att få det att bli bra för båda, säger Martin Öjes.

  • I Uppsala kommun är definitionen av hemmasittare en elev som är hemma från skolan på heltid minst fyra veckor i sträck. För en del handlar det om år.
  • Över hälften av dem har någon form av autism. Ångest och tvång är också vanligt.
  • Det finns ingen sammanställning av hur vanligt det är med hemmasittare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemmasittare

Mer i ämnet