Yasmine Åkermark är född och uppvuxen i Uppsala – men har pluggat och arbetat på olika platser i världen sedan 13 år tillbaka, vilket gör henne till en digital nomad. Foto: TT/Privat

Hon har hela världen som arbetsplats – med Uppsala som bas

Uppdaterad
Publicerad

Som digital nomad kan du arbeta var du vill när du vill. För Yasmine Åkermark från Uppsala innebär det att hon i 13 års tid har haft stora delar av världen som sin arbetsplats.- Det bästa är att det innebär frihet och flexibilitet, säger hon.

Sedan Yasmine Åkermark tog studenten från Katedralskolan i Uppsala år 2006 har hon studerat och arbetat utomlands. Inför varje ny resa eller flytt har hon återvänt till Uppsala – som alltid har varit basen.

– Att vara digital nomad innebär att du anpassar ditt arbete efter dig själv, istället för tvärtom. På så sätt kan jag upptäcka nya städer och träffa nya människor samtligt som jag jobbar.

”Får ofta dålig stämpel”

Att vara digital nomad kräver att man har drivkraft och engagemang, menar Yasmine Åkermark. Enligt henne får digitala nomader ofta en oförtjänt dålig stämpel.

– I exempelvis medier porträtteras vi ofta som personer som bara ligger i hängmattan. Jag har provat att jobba i en hängmatta och det var jättesvårt.

Enligt Isto Huvila, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet, tenderar digitala nomader att jobba mer än genomsnittet.

– Om man brinner för sitt jobb och kan arbeta när det passar en själv, så är det ganska få som jobbar mindre.

Driver mötesplats för likasinnade

I dag bor Yasmine Åkermark i New York där hon är en av tre som driver nätverket Svenska nomader. De hjälper företag och myndigheter med frågor om digitala nomader och har daglig kontakt med människor som vill eller har valt att ta med sig jobbet till en annan plats.

– En person bestämde sig för att flytta från storstan och göra stugan i Norrland till sin arbetplats. En annan åker just nu tåg till Peking och jobbar under tiden. Man kan vara digital nomad på så många olika sätt, säger Yasmine Åkermark.

I klippet ovan kan du höra Yasmine berätta om sina erfarenheter och höra vad professor Isto Huvila tror om framtiden för digitala nomader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.