Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ylva Larsson om paniken hon upplevt när polisen knackat på dörren – mitt i en psykisk kris. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Uppsalabon Ylva har blivit hämtad av polisen femton gånger: ”Kan känna mig som en kriminell”

Uppdaterad
Publicerad

För Ylva Larsson har stora perioder av livet kantats av psykisk ohälsa. Flera gånger har polisen kommit hem till henne vid akuta kristillsånd – för att erbjuda en hjälp som istället förvärrat situationen.

– När polisen kommer skapar det ibland bara rädsla och ger ytterligare ångestpåslag, säger Ylva Larsson.

Tidigt i livet fick Ylva Larsson sin första kontakt med polisen när hon ringde efter hjälp på grund av psykisk ohälsa. Sedan sju års ålder hade hon drabbats av panikångestattacker och gått många år i behandling inom både slutenvården och på HVB-hem för bland annat självskadebetende och beroendeproblematik.

– Det har varit en ständig kamp för att överleva och jag har verkligen saknat ett bättre bemötande i sådana här akuta situationer, säger Ylva Larsson.

I klippet berättar Ylva Larsson om paniken hon upplevt när polisen knackat på dörren – mitt i en psykisk kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.