Ylva Kristina Larsson framför buskar på en innergård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om konsekvenserna för Ylva Larsson när hennes avdelning stängdes igen och sjukhusledningen om hur vården ska kunna garanteras. Foto: Kristian Östlund/SVT

Ylvas avdelning på psykiatrin stängde igen: ”Det var dödens väntrum och idag låste de dörrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset stänger i sommar ner vårdplatser inom psykiatrin och då fick Ylva Larsson se dörrarna till sin avdelning låsas. Hon lider av psykisk ohälsa och är rädd för vad som kan hända om hon inte kan få vård.

– I allra värsta fall så händer det ingenting mer, för då är det över, säger hon.

Personalbristen under sommaren på Akademiska sjukhuset har lett till att Ylva Larssons avdelning var tvungen att stänga ner. En avdelning som i vanliga fall är fullsatt eller till och med överbelagd enligt henne.

– Den avdelningen jag tillhör kan ha 22 patienter och nu är det låst, säger hon.

Att avdelningen fått stänga ner har att göra med svårigheten att rekrytera personal menar Anneli Blom som är tillförordnad verksamhetschef på psykiatrin.

– Vi har inte kunnat rekrytera de sjuksköterskor vi önskat. Hyrbolagen har bara kunnat leverera hälften av den hyrpersonal vi har behövt, säger Anneli Blom.

Trots bristen på personal är sjukhuset rustat i sommar, och vård finns att tillgå om det verkligen behövs.

– Det finns extra akuta tider insatta även i öppenvården så det finns en beredskap, säger Anneli Blom.

Upp och ner i måendet

Måendet går upp och ner för Ylva Larsson som är beroende av avdelningen, som kan förebygga att något allvarligare sker om hennes mående snabbt blir sämre.

– Jag får försöka hålla mig frisk under juli månad helt enkelt. Jag har haft en lång period nu när det pendlar otroligt snabbt, säger hon.

I klippet: ”Det var dödens väntrum, sen låste de dörrarna” – hör Ylva Larsson om hur nedstängningen av vårdplatser påverkar henne.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR PSYKISKT DÅLIGT

1177: Här kan du ringa och beskriva dina besvär och få råd om ditt mående. Ring 1177, dygnet runt.

112: Vid akutfall bör man kontakta larmcentralen. Detta gäller även vid akut självmordsrisk. Man kan ringa både som anhörig eller som drabbad.

Bris: För den som är under 18 år och behöver prata med en kurator. Ring eller sms:a 116 111. Öppet dygnet rum och kostar ingenting. Det går även att chatta och mejla, samt ringa en vuxentelefon om barn.

Mind – Självmordslinjen: Detta är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående som har liknande tankar. Ring 90101. Öppet dygnet runt, varje dag.

Mind – Livslinjen: För personer mellan 16 och 25 år som har behov av att chatta med en vuxen. Här kan man prata om känslor, tankar och allt möjligt som upplevs jobbigt i livet. Chatten är öppen söndag–torsdag kl. 17–24.

Uppsala Närakut: På närakuten kan du få stöd om du lider av psykisk ohälsa, till exempel oro eller ångest.

Psykiatrin på Akademiska sjukhuset: Specialistvård för psykiska sjukdomar och svårare psykiatriska tillstånd. Hit kommer du med remiss, egenremiss eller med akuta besvär.

SÅ MÅNGA VÅRDPLATSER STÄNGS

Vecka 27–32 stänger 9 vårdplatser på avdelning 1A.

Vecka 29–32 stänger 11 vårdplatser på avdelning 4A.

Mellan 18–28 juli stänger även 5 vårdplatser på avdelning 3B.

Källa: Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.