Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Westerlund och Anabade Anabade berätta om hur de påverkas av att Yrkesakademin stänger deras utbildning. Foto: Elsa Sandin/SVT

Yrkesutbildning stänger – 1 000 elever måste sluta om en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september stänger en stor del av Yrkesakademins verksamheter ned. Det meddelades eleverna under torsdagen. Många av dem började studera bara för några veckor sedan.

– Den 28 september har jag uppkörning för bussförarutbildningen. Om jag inte klarar den så måste jag gå om hela utbildningen någon annanstans, säger eleven Anabade Anabade i Uppsala.

Yrkesakademins verksamheter – med för få deltagare – över hela landet påverkas av beslutet att stänga ned, och bakgrunden är en företagsrekonstruktion på grund av dålig lönsamhet.

– Framför allt handlar det om färre deltagare och ökade kostnader för bland annat drivmedel, säger Daniel Strömblad, enhetschef för Yrkesakademin i Uppsala.

Tusen elever i landet

Ett 50-tal verksamheter kommer dock fortsätta, men totalt berörs omkring 1 000 elever runtom i hela Sverige. I Uppsala har företaget 100 elever – bland annat på utbildningar till bussförare och lastbilsförare samt inom restaurang och bageri, bygg och anläggning.

Samtidigt som eleverna nu kan tvingas ut i arbetslöshet eller behöva gå om hela utbildningen är det brist på chaufförer i transportbranschen.

– Vi är såklart besvikna och gör allt vi kan för att fånga upp elever. Branschen är i stort behov av fler bussförare och redan på kort sikt får vi ännu svårare att rekrytera, säger Ann-Sofie Myrén, presskommunikatör på bussbolaget Keolis som bland annat ansvarar för UL:s länsbussar.

Även runt 200 anställda inom Yrkesakademin i landet påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.