En av de döda kajorna undersöktes av SVA och skickades sedan iväg till ett laboratorium i Frankrike för att se om den hade blivit förgiftad. Foto: Uppsala kommun

Ännu fler kajor har hittats döda – gäckar kommunen: ”Märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den oförklarliga fågeldöden fortsätter i Uppsala. I mitten av juni hittades ett tiotal kajor döda vid Kungsängsesplanaden, och nu har ytterligare två fåglar hittats döda – på samma ställe. Och hittills har ingen lyckats lista ut varför.

I mitten av juli fick Uppsala kommun ett tiotal anmälningar om kajor som låg döda på samma ställe vid Kungsängsesplanaden. Nu har två till fåglar hittats i anslutning till samma plats.

– Visst är det märkligt att så många döda fåglar hittas lokalt på samma plats. Men jag undviker att spekulera för mycket i orsaken. Det blir intressant att se vad SVA:s undersökning visar, säger Håkan Bolk, viltvårdare vid Uppsala kommun.

På Statens veterinärmedicinska anstalt pågår en mikroskopisk undersökning av de två kajorna.

– Då undersöker vi de inre organen hos fåglarna för att leta efter exempelvis förändringar, säger Henrik Uhlhorn, viltpatolog på SVA.

En av kajorna skickades utomlands

SVA har även undersökt en av de tio kajorna som hittades i juli. Eftersom undersökningen inte kunde visa på någon tydlig dödsorsak skickades kajan till ett laboratorium i Frankrike. Där gjordes en toxikologisk undersökning – för att utesluta att den blivit medvetet förgiftad.

– Tyvärr hittades ingenting. Panelen av substanser de kunde leta efter var ganska begränsad. Så resultatet säger inte så mycket, säger Henrik Uhlhorn.

Om de två nya kajorna också kommer att skickas till ett annat laboratorium återstår att se.

Kajorna är testade för fågelinfluensavirus, West Nile virus och för Usutuvirus. Alla tre är negativa, uppger SVA. SVA:s undersökning väntas vara klar i veckan.

I klippet ovan kan du höra Henrik Uhlhorn vid SVA berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.