Målning föreställande studentnollning under medeltiden. Foto: Uppsala universitet

Öron höggs av med yxa – så gick nollningen till förr

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle du känna inför att ta på dig åsneöron och riktiga svinbetar? Kanske låter det bisarrt – men det var precis så som nollningen gick till på 1600-talet i Uppsala.

Tyckte du att din nollning var hård? Det var faktiskt värre förr. Och hade du riktigt otur kunde du förlora ett öra eller två.

– En gång ska ett riksråds son ha blivit av med ett öra i samband med en deposition, säger Per Ström, akademiintendent vid Uppsala universitet.

I en glasmonter vid Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, ligger en yxa, ett par svinbetar och en trätång. Föremålen är depositionsverktyg från 1500- och 1600-talet och berättar en historia om hur nollningen gick till vid universitetet förr i tiden.

– De nya studenterna skulle då ta på sig åsneöron och svinbetar som sedan skulle huggas av. Symboliskt skulle man hyvlas till.

I klippet ser du mer om hur nollningen gick till i Uppsala förr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.