1 Maj-firande i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Jobb och framtidstro var budskapet från socialdemokraterna i årets 1maj-firande som arrangerades på 16 platser runt om i länet idag. Bland annat i Grums där landstingets oppositionsråd Ulrik Andersson var huvudtalare, medan Gruvöns och Slottsbrons musikkårer med drill stod för musiken.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven inledde första maj med att gå i täten för ett tåg med 300-400 socialdemokrater på Lunds gator. Mer än dubbelt så många lyssnade på hans tal på Stortorget.

Där vände sig Löfven framför allt till de unga.

-Vi ska se till att varje ung får chansen. Vi ska utrota ungdomsarbetslösheten, lovade S-ledaren.

-Du ska aldrig någonsin känna dig utanför i långtidsarbetslöshet.

Han angrep också regeringens tredje steg i jobb- och utvecklingsgarantin, den så kallade fas 3, som Löfven beskrev som ”slutförvaring”.

-Vi ska befria alla ur fas 3. Unga som gamla.

Löfven tog också upp Socialdemokraternas nya mål, att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Han betonade dock att det inte finns något Alexanderhugg för att nå dit.

-Men vi har en väldigt stor verktygslåda. Varenda ung som är arbetslös ska i stället studera eller arbeta, sade han och hänvisade till S-förslaget om att ge alla unga arbetslösa praktik, jobb eller utbildning inom 90 dagar.

Löfven uppgav att det krävs satsningar bland annat på närings- och innovationspolitik, men framför allt också på skolan.

Han fick applåder när han attackerade regeringens politik som ger möjlighet till skatteavdrag för läxhjälp.

-Läxhjälp ska ges efter behov, inte efter betalningsförmåga, sade han.

S-ledaren avslutade med att anklaga regeringen för passivitet.

-Den borgerliga regeringen styr efter mantrat: Det går inte, det har vi inte råd med, det är inte möjligt. Men vi vet demokratins möjligheter. Det är vi själva som avgör vår framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.