Centralsjukhuset får kritik av IVO för den fördröjda vården. Foto: TT

10-åring fick vänta ett år på operation

Publicerad

10-åring fick vänta 14 månader på en operation. Senare visade det sig att flickan hade en högrisktumör.

Det var i december 2015 som flickan besökte hudkliniken på Karlstads centralsjukhus. Hon hade fått en oklar hudförändring som växte snabbt och blödde. Läkaren bedömde att flickan borde opereras inom sex veckor. Men det skulle dröja ytterligare 14 månader innan flickan faktiskt fick en tid för operation.

När analysen efter operationen väl kom visade det sig att hudförändringen berodde på en tumör som bedömdes som högrisk. Fördröjningen resulterade i att flickan blev tvungen att göra ytterligare en operation, då tumören även växt under huden.

IVO ger nu både hudkliniken och kirurgikliniken kritik för bristande hantering, då de inte följde upp att flickan fick den vård hon behövde. Flickans vårdnadshavare ska vid upprepade tillfällen hört av sig till sjukhuset och uttryckt oro över att det dröjde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.