Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100 år på ett bräde Foto: SVT

100 år på ett bräde

Uppdaterad
Publicerad
Under lördagen fylldes Stadsbiblioteket i Karlstad av hästar, drottningar, torn och bönder under ett väl inrutat 100-årsfirande. Jubilar var Karlstads allmänna schacksällskap.

Det har gått mer än 100 år sedan Karlstads allmänna schacksällskap bildades i januari 1919. Klubben växte stadigt efter bildandet och hade sin storhetstid under 1970-talet när det kalla krigets stormakter Sovjet och USA drabbade samman över schackbrädet när giganterna Boris Spassky och Bobby Fisher fick en hel väld att hålla andan under partierna. Men intresset är inte lika starkt i dag.

– Antalet medlemmar i schackklubben har minskat. Men vi tror inte att antalet schackspelare egentligen har minskat. De spelar på internet i dag, säger Kjell-Åke Andersson som är ordförande i Karlstads allmänna schacksällskap.

Tappar medlemmar

Under storhetstiden hade klubben över 100 seniormedlemmar. I dag är de 23. Men under lördagens firande på Stadsbiblioteket i Karlstadsåväl utbildades det i schack såväl som det spelades simultanschacktävlingar och enskilda partier. Uppslutningen var god. Inte minst bland de unga.

– Jag tycker det är kul att spela men det är svårt, sade Elsa Thyberg Esping som hade satt sig vid ett av schackborden för att utkämpa ett brädslag med sin storasyster Siri.

Jubileet var ett samarrangemang mellan de värmländska schackklubbarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer