Foto: SVT

100-årig höstsalong – hängd som på 1800-talet

Publicerad

På lördag öppnar höstsalongen på Värmlands museum. I år är det 100 år sedan den första salongen. Närmare 150 värmlandskonstnärer deltar i jubileumsutställningen och ställer ut sammanlagt 227 verk.

Årets salong är inte jurybedömd, utan medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund har bjudits in att bidra med verk, som de själva valt.

– Många har passat på, när man vet att man kommer med, och tänkt lite större, säger Johan Magnusson, som är tillförordnad konstintendent på Värmlands Museum.

– Det gör att lusten att delta har varit större.

– Det blir en stor apparat med så många verk och ett pussel att lägga, men ett roligt pussel.

Som på 1800-talet

När så många konstverk ska få plats, betyder det att hängningen inte blir så elegant utan det blir som en gammaldags salonghängning, så som man hängde på 1800-talet. Högt i tak och lågt nära golvet, säger Johan Magnusson.

– Det blir en ganska opretentiös stämning, tillåtande.

Affischen till årets höstsalong har gjorts av Gerd Göran. Hon är årsbarn med Konstnärsförbundets höstsalong och har fyllt 100 år i år.

Unikt för årets jubileumssalong är att samlingen av värmländska konstnärers självporträtt också ställs ut. Varje år bjuds en konstnär in att göra ett självporträtt och nu ställs samtliga original ut i en separat utställning i samband med höstsalongen. Det blir värmländsk konsthistoria på väggen i museets Cyrillushus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.