En uppstoppad jaktfalk, duvhök, kattuggla och två sparvhökar fanns med bland de saluförda fåglarna. På bilden ser du dock en livs levande pilgrimsfalk. Foto: TT

15 000 kronor i böter för annonsering av uppstoppade fåglar

Uppdaterad
Publicerad

När auktionisten Anders Danielsson i Ekshärad fick tag i ett antal gamla uppstoppade rovfåglar bad han den tidigare ägaren att ta reda på om de uppfyllde kraven för försäljning – och fick ja. Men efter att fåglarna legat ute till försäljning ringde länsstyrelsen och sa att det inte var tillåtet. Nu måste han böta 15 000 kronor, trots att fåglarna aldrig såldes.

– Vissa fåglar får man inte sälja, det vet jag. Rovfåglar före 1947 får man sälja om man har intyg. Jag fick klartecken för försäljning och la ut dem för försäljning för auktion. På fredagseftermiddag ringde de från länsstyrelsen och då plockade jag bort samtliga fåglar, säger Anders Danielsson.

Det skulle visa sig att det inte gick att bevisa exakt vilket årtal fåglarna var från. Nu får Anders Danielsson strafföreläggande på 15 000 kronor för artskyddsbrott, trots att fåglarna aldrig såldes.

– Det är väl som det är. Det är väl jag som har gjort fel. Man ska vara fruktansvärt observant innan man säljer något, det är något jag lärt mig, säger Anders Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.