Villkoren för att storsatsningen ska bli av är att det också blir en etablering av ett Muminland på området. Foto: SVT

150-miljonerssatsning på Skutberget enligt ny handlingsplan

Uppdaterad
Publicerad
Karlstads kommun kan komma att satsa 150 miljoner kronor på att förverkliga visionen för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde.
På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till handlingsplanen.

Hittills är 15 miljoner kronor anslaget för utbyggnad och upprustning 2020.

Miljoninvesteringar varje år

I en handlingsplan pekas ett antal satsningar ut:

• 2020 ska till exempel trädplanteringar mot First camp anläggas för 1 miljon. Ny cykelväg ska byggas (2,5 miljoner) och ett nytt entréområde för friluftsliv och motion anläggas. Där ingår bland annat gångvägar, anslagstavlor, bänkar och nya grusytor (4 miljoner). Ny parkering (1,3 miljoner).

• Året därpå, 2021, ska ytterligare drygt 52 miljoner kronor satsas på området. Bland annat på en äventyrslekpark för 10 miljoner kronor och en 110 meter lång pålbrygga som tillsammans med en ny badplats också beräknas kosta 10 miljoner kronor.

• 2022 ska 51,4 miljoner kronor till satsas på området, enligt handlingsplanen. Bland annat genom att bygga en ny servicebyggnad för 20 miljoner och en friluftsbastu för 10 miljoner.

• 2023 ska 30,9 miljoner satsas på att förverkliga visionen. Då handlar det bland annat om naturkonst för 5 miljoner och lika mycket, 5 miljoner, på att rusta upp Skutbergsgården.

Villkoret: Muminetablering

I handlingsplanen skriver man att vissa av satsningarna är nödvändiga om området ska kunna bli ett attraktivt frilufts- och motionsområde ”... då många delar är eftersatta efter många år av bristande underhåll.”

På tisdag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till handlingsplanen, men det har tidigare sagts att Muminetableringen på området intill måste bli av för att storsatsningen på de andra delarna av Skutberget ska genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet