Foto: TT

16-åring hotade att döda klasskamrater – frias

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring på Sundsta- Älvkullegymnasiet i Karlstad skrev i ett meddelande på appen Snapchat att han skulle skjuta alla på skolan. Nu frias han av Värmlands tingsrätt.

I våras skickade eleven ett meddelande som kom att leda till ett åtal om olaga hot. Meddelandet var skrivet på ryska – trots att 16-åringen inte kan det språket utan använde ett översättningsverktyg – och skickades i en chattgrupp som ungefär 50 av elevens vänner i appen kunde se.

Meddelandet togs bort kort efter att det lades upp, men innan dess hann en annan elev på skolan ta en skärmdump. Det var den skärmdumpen som sedan spreds bland eleverna på skolan.

”Skjuta alla”

En översättningen av meddelandet visar att han skrivit såhär: ”På torsdag kommer jag att komma till skolan och skjuta alla. De som överlever skadade kommer jag långsamt att skära ner med kniv.”

– Jag trodde ingen skulle översätta texten, säger 16-åringen som förnekar brott i förhör.

Inget olaga hot

Senare på kvällen ska eleven ha gjort ett nytt inlägg och sagt att hotet bara var ett skämt.

Dagen efter fick eleven läsa upp ett brev inför klassen och rektorn med en ursäkt. Men på torsdagen – dagen som hotet gällde – stannade runt två tredjedelar av klassen hemma.

Nu frias 16-åringen.

Tingsrättens bedömning är att 16-åringen inte hade för avsikt att hota någon, ”tvärt om skrev han meddelandet på ryska för att ingen skulle förstå vad det stod”, resonerar rätten.

Tingsrätten framhåller att ett olaga hot måste vara riktat mot en eller flera enskilda personer, men att lagen, så som den är skriven, inte tar sikte på hot som riktar sig mot en mer eller mindre obestämd krets personer. Tingsrätten bedömer att 16-åringens hot varit riktat mot en krets obestämda personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer