Många fordon riskerar körförbud Foto: TT

17.000 fordon riskerar körförbud – i Värmland

Publicerad

Statistik från Transportstyrelsen visar att drygt 17.000 fordon i Värmlands län får en ändrad besiktningsperiod. De får ett nytt datum och en kortare tid till nästa besiktning och i glappet mellan de ändrade reglerna finns det en risk att bilägare får körförbud.

Vissa fordon får ett nytt besiktningsdatum när de nya reglerna börjar gälla och det datumet ligger närmare i tid. Transportstyrelsen skriver att samtliga fordonsägare borde kontrollera vilket datum som gäller för de, för att inte riskera körförbud.

”Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt”

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, och fortsätter:

– Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta.

Drygt 17.000 fordon i Värmland ligger i riskzonen för körförbud och av de har bara 400 besiktigats ännu.

På Transportstyrelsens hemsida kan du kontrollera när du ska besiktiga ditt fordon.

De nya reglerna:

Visa

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången

Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes

Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer