Foto: SVT

17 000 liter lokal mjölk förpackas som bäst

Uppdaterad
Publicerad

På måndag finns mjölken i de värmländska butikerna – men den kommer att vara två kronor dyrare än konkurrenternas mjölk.

– Det har varit några nervösa dagar nu, men när de första mjölkförpackningarna nu kommer ut ur maskinen, då känns det bra.

Det är Hans Petersson en av delägare vid Wermlands mejeri AB som kommenterar produktionsstarten. Hans är också en av de åtta bönder som levererar mjölken till mejeriet.

Många reaktioner

I dag producerades de första förpackningarna och i helgen ska 17.000 liter ut mjölk från mejeriet och på måndag ska de finnas i affärerna.

Ägarna har fått många reaktioner från konsumenterna.

– De tycks tro på vårt koncept på lokalproducerat, säger Yngve Gustafsson, delägare och vd i företaget.

Men spåren förskräcker en del i Nysäter. I mitten av 1990-talet startades ett mejeri här med mjölkproduktion.

Den verksamheten lades ner efter en tid.

– Då fanns Milkos mejeri i Karlstad, det hade nog betydelse, tror Yngve Gustafsson.

”Inte så stora pengar”

Nu är frågan hur konsumenterna den här gången ska ta emot Nysätersmjölken. I affärerna kommer den att kosta två kronor mer för litern än konkurrenternas mjölk.

Eva Gustafsson och Kristina Persson som vi träffade vid Bergviks köpcentrum var eniga.

– Självklart betalar man mer för lokalproducerat, hävdar de. Det handlar inte om så stora pengar. Det är viktigt att livsmedel inte transporteras långa sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.