Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dammen som ska skydda Arvika från översvämningar invigdes på torsdagen. Foto: SVT

Här invigs dammen som ska skydda Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit 20 år, men nu ska hotet om översvämningar vara ett minne blott för Arvikaborna.
Sedan den stora översvämningen år 2000 har vattnet stigit upp i centrum flera gånger, men nu är det kraftigt försenade dammbygget invigt.

Det blev en stillsam invigning av dammen som Arvikaborna väntat på i nära 20 år. På grund av coronapandemin fick bandklippandet ske utan publik, men glädjen hos de närvarande gick inte att ta miste på.

– Det känns jättebra. Nu är 20 års projektering och byggnation över, sa kommunalrådet Peter Söderström (S), som fått äran att agera bandklippare.

Försenat bygge

Idén om en damm föddes omedelbart efter den stora översvämningen år 2000, men den har tagit tid att förverkliga.

Förebilderna har fått sökas utomlands, och både projektering, tillståndsprocess och själva bygget har tagit längre tid än beräknat.

Nu är allt klart, och nästa gång vattnet stiger kan sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden stängas och vatten pumpas bort från stan.

Totalt finns fem pumpar, som klarar 30 kubikmeter vatten i sekunden.

Dimensionerad för höga flöden

– Det är en av de största pumpstationerna i Sverige, sett till flödet, säger Elin Alsterhag, chef för det kommunala bolaget Teknik i Väst AB.

Nivån på dammkrönet hade dock inte räckt för att klara översvämningen år 2000. Då stod vattnet 90 centimeter över kanten på den nya dammen. Men med en extra påbyggnad ska ännu högre flöden kunna stoppas.

– Vid så höga vattennivåer kan vi montera på en tillfällig förhöjning, ovanför dammkrömet. Då klarar vi två och en halv meter till, säger Elin Alsterhag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer