Fastighetsägarna och kommunen har flera olika idéer för att locka besökare till citykärnan Foto: SVT

20 tomma butikslokaler i Karlstads centrum

Uppdaterad
Publicerad

Tomma skyltfönster och ödsliga butikslokaler finns det i samtliga gallerior i Karlstad centrum. Totalt är det nästan 4.500 kvadratmeter butiksyta står just nu tom mitt i staden och enligt Fastighetsägarna, kommer ytan att öka.

– Nu behöver vi fokusera på centrum en stund, säger Maria Frisk, på Fastighetsägarna.

Butiks- och restauranglokaler gapar tomma i centrum efter att näringsidkare har tvingats slå igen. Trots bra och centrala lägen bär det sig inte. Enligt Maria Frisk på Fastighetsägarna beror de tomma lokalerna bland annat på den ökade e-handeln, parkeringsmöjligheterna i centrum, trafikflöden och på att områdena Välsviken och Bergvik tar kunderna.

– På kort sikt är det klart att det är tråkigt med tomma skyltfönster men på lång sikt kan det bli problem att få hit etableringar till Karlstad. En attraktiv stadskärna är liksom motorn, tillväxtdrivet, i en stad och i en kommun, säger Maria Frisk som är näringspolitiskt ansvarig i Fastighetsägarna.

Fokusera på centrum

Just nu är närmare 4.500 kvadrat meter butiks- och restaurangyta tomma i Karlstad centrum och den ytan kommer växa. Enligt Fastighetsägarna kommer inom kort ytterligare 2.700 kvadratmeter yta tömmas. För att siffran inte ska växa anser Fastighetsägarna att kommunen måste ta ansvar.

– Framgent tror jag man måste börja prioritera lite och inte tänka att man ska bygga fler externhandelsområden i alla fall. Nu behöver vi fokusera på centrum en stund, säger Maria Frisk.

Just nu är närmare 4500 kvadrat meter butiks- och restaurangyta tomma i Karlstad centrum Foto: SVT

Men Erik Nilsson, ordförande för stadsbyggnadsnämnden, är inte överens med Fastighetsägarna om att etableringen utanför centrum ska stoppas.

– Nej, det vet jag inte. Det handlar ju om vilken form av handel vi har utanför centrum, för det finns ju sådan handel som absolut inte kan ligga vid Stora torget, säger Erik Nilsson.

Idéer för att få folk till centrum

Fastighetsägarna och kommunen har börjat med en dialog kring centrumhandeln och det finns idéer på hur man ska kunna göra centrum mer attraktivt för besökare.

– Jag tror man måste satsa på stråk i centrum, bra flöden och attraktiva destinationer, om man får uttrycka sig så, säger Maria Frisk.

– Det kan vara en ny julbelysning till exempel, något som skapar trivsel, en utställning, möblemang. Kan vi ha en gata där man får prova en skyltning som butiksinnehavare, det är sådana saker vi tittar på, säger Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.