Här ska det nya torget i Årjäng växa fram.

Nytt torg engagerar

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 förslag har lämnats till Årjängs kommun. Frågan om centrum engagerar invånarna och den 6 juni nästa år ska det nya torget stå klart. Prislappen ligger på 6 miljoner kronor.

– Jag vill ha mycket grönt och ytor för torghandel och sådant där, säger Årjängsbon Rolf Lindstein.

– Lekplats för barnen, lite som det gamla torget. Och så vill jag ha trollet tillbaka igen, säger Rönnaug Enger.

– En trevlig plats där människor kan sitta ute och ha det skönt, säger Per Wengsol.

– Det är bättre med något nytt i alla fall, säger Alicia Jacobsen.

Beslut i juni

För drygt ett år sedan revs centrumhuset som gör det möjligt att nu skapa ett nytt torg i Årjäng. Av kommuninvånarnas ideer har nu tre förslag vaskats fram om hur torget ska se ut. Skog och vatten, öppna landskap eller etage är teman. Kommunen ska fatta beslut i juni. 

– Vi har en sträcka här på 90 meter ner mot Kvarnåsgatan, säger Per Mårtensson, samhällsbyggnadschef i Årjäng.

– Vi har ett fall ner på en och en halv meter vilket gör det väldigt spännande att leka med nivåerna. Vi kommer i det här förslaget att göra en hörntrappa där man kan sitta. Vi kommer att bygga de olika funktionerna i olika nivåer med en vattenspegel eller fontän som sedan rinner i ränndalar ner till nästa ställa, så pumpar det runt, säger Per Mårtensson.

Hur mycket pengar finns det avsatt för det här?

– Det är avsatt totalt 6 miljoner kronor, säger Per Mårtensson.

– Det blev ju inte bra som det blev, Årjängs torg. Vi har tagit det till oss och haft en process där många har fått tycka till och lämna förslag. Så det är väldigt viktigt att det blir rätt nu, säger Katarina Johannesson (C), kommunalråd.

Nu ligger det tre förslag, vilket tycker du är bäst själv?

– Det här med skog och vatten är ju en del av kommunens utseende. Många av förslagen bygger på att man vill ha mycket grönska och vatten och en mötesplats, säger Katarina Johanesson.

– Jag tycker det ser inspirerande ut, det blir mycket mer trivsamt än förut när det var trångt mellan byggnaderna här, säger årjängsbon Rolf Lindstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torget i Årjäng

Mer i ämnet