Foto: SVT

25 ton skräp plockades upp under årets älvstädning

Publicerad

Nu har man räknat samman skräpet som plockades upp under årets älvstädning. Längs Klarälven och Dalälven plockade 1 900 deltagare upp sammanlagt 25 ton skräp.

Det här var sjätte året som älvstädningen vid fyra svenska älvar arrangerades av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige.

– Jag är stolt över de deltagande idrottsföreningarna starka engagemang vilket visar att projektet gör nytta på fler sätt än bara för lokalmiljön och det känns mycket bra att vi tillsammans kan genomföra ett sådant projekt tillsammans med dem och Städa Sverige, säger Johan Englund, kommunikationschef för Fortums vattenkraft i ett pressmeddelande.

Under tre helger i somras genomfördes städningen på utvalda sträckor utmed Klarälven, Dalälven, Ljusnan och Gullspångsälven. Totalt deltog 500 idrottsungdomar från Värmland.

– Att Älvstädningen har lett till att 25 ton skräp städats bort visar hur viktigt projektet är för närmiljön – utan projektet hade skräpet legat kvar, säger Josefin Ydringer, projektledare på Städa Sverige.

Totalt 172 ton skräp

Det vanligaste skräpet är plastförpackningar men även mycket fimpar har plockats upp.

Totalt har nu 172 ton skräp städats bort sedan Älvstädningen började.

Fakta älvstädningen:

Visa

Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer