Foto: SVT

30-tal bränder tros vara anlagda i östra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal bränder misstänks ha anlagts i Storfors och Filipstad i sommar. Flera ödehus, bilar och skogspartier har brunnit utan att man kan hitta en naturlig brandorsak.

Polisen i östra Värmland ser allvarligt på läget.

– Det här är ju bekymmersamt. Än så länge har ju bränderna inte varit så stora, men det kan ju ta sig när som helst och bli en riktig katastrof av det, säger Fredrik Lundberg, kommunpolis i östra Värmland.

Utbränd bil vid Storfors Motorcrossbana. Foto: SVT

Ödehus, bilar och skog har brunnit

Bara i Storfors tros 19 bränder vara anlagda sedan i april och ett 10-tal i Filipstad. De utreds nu av polisen i Kristinehamn. Liknande bränder har också inträffat i angränsande områden i Karlskoga, men de fallen utreds av karlskogapolisen. Någon misstänkt finns inte i dagsläget enligt Fredrik Lundberg och polisen är förtegen om sina teorier.

– Jag vill inte spekulera i någonting just nu utan vi försöker göra en analys av helheten och givetvis försöker vi utreda de här bränderna var och en för sig och se vad för bevisning och liknande vi kan hitta.

Det här ödehuset i Bjurtjärn brann natten till den 8 juli. Foto: SVT

Efterlyser vittnen

Nu efterlyser polisen också hjälp från allmänheten om någon har sett personer eller fordon som kan ha betydelse för utredningen.

– Vi hoppas ju givetvis få ett slut på alla bränder och förhoppningsvis även kunna klara upp det här fullt ut, säger Fredrik Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.