316 000 för rivna alpackor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu beslutat om ersättning till Sven Persson utanför Kil som fick fem av sina alpackor dödade av varg i våras. 316 000 kronor blir ersättningen. Men Sven Persson är inte nöjd med summan.

– Inkomsten för i år och nästa år är borta för oss, säger Sven Persson.

Det var i april i år som fem av Sven Perssons alpackor dödades och en skadades av en eller flera vargar. Han begärde ersättning från Länsstyrelsen på 550 000 kronor. Nu har Länstyrelsen beslutat att betala ut ett belopp på 316 000 kronor.

– Vi är en bra bit ifrån varandra, men jag kommer inte ge mig, säger Sven Persson.

Beslutet från Länsstyrelsen är bara ett delbeslut och det kan bli aktuellt med en större ersättningssumma om Sven Persson kommer in med kompletterande uppgifter.

– Vi har begärt in kompletterande uppgifter och om ägaren kommer in med dem kan det bli aktuellt med ett större belopp. Bollen ligger hos ägaren nu. Vi kan inte göra något mer utan att ha tillgång till alla dokument, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Trots att Sven Persson inte anser att han fått så mycket ersättning som han vill ha så är de pengar han fått beviljat den största summa som har betalats ut för rovdjursangrepp på tamdjur i Värmland.

– Vi tar hjälp av viltskadecentrum för att göra en värdering av skadorna, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Enligt Sven Persson är även de fyra kvarlevande alpackahonorna så svårt chockade av attacken att deras avelsfunktion kan vara helt förstörd.

– Vi väntar på en veterinär som ska kontrollera om djuren är betäckta. Om de inte är det så kommer jag begära ytterligare ersättning för även de djuren, säger Sven Persson.

Ett beslut om utbetald ersättning från Länsstyrelsen går inte att överklaga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.