Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ellen Moons, professor i fysik vid Karlstads universitet, berättar om forskningsprojektet som syftar till att ge effektivare solceller. Foto: SVT

4 miljoner till forskning om effektivare solceller

Publicerad

Vetenskapsrådet beviljar forskningspengar som räcker till fyra års forskning om organiska solceller.

– Det känns jättebra. Det är svårt att få pengar till grundforskning och det är kul att lyckas med det, säger Ellen Moons, professor i fysik och ledare för projektet på Karlstads Universitet.

Tanken med forskningsprojektet är att kunna bygga material som kan leda ström bättre och förhoppningen är att kunskapen leder till billigare och mer effektiva solceller.

Fram till för några år sedan kunde organiska solceller uppnå verkningsgrader runt 10 procent.

Det innebär att 10 procent av solens energi som strålar på solcellen i form av ljus omvandlas till elektrisk energi. Men det räcker inte, menar Ellen Moons.

– Jag hoppas att vi kan bidra till effektivare och stabilare organiska solceller. Vår förhoppning är att bidra till att organiska solceller når 20 procent verkningsgrad eller ännu högre, säger Ellen Moons, professor i fysik.

Ett brett forskarlag

De är ett blandat forskarlag inom ämnena fysik och kemi.  En del  jobbar med att ta fram datormodeller och utveckla simuleringsverktyg, för att optimera strukturer och egenskaper.

Andra jobbar med molekyllösningar för att uppnå önskade strukturer i skiktet, och så finns det de som använder avancerade instrument för att synliggöra små strukturer i skiktet som ögat inte kan se, men som har stor betydelse för solcellens verkningsgrad, förklarar Ellen Moons.

– Vi kommer att kunna förstå saker bättre när vi kan se på det från olika håll, säger hon.

I klippet berättar Ellen Moons om användningsområdet för organiska solceller ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer