Foto: SVT

40 års text och bild från David Liljemark

Uppdaterad
Publicerad

David Liljemark är värmlands mest originella tecknare och författare. Knappt inne i medelåldern ger han ut ett digert urval ur 40 års produktion av seriealbum, dialektnoveller och Boltzius-biografi. Vikten är ett och ett halvt kilo.

– Jag ser det som en lätt liten introduktion. Det är som en korsning av en konstkatalog och ett seriealbum, säger David Liljemark. Klämmer man den här luntan kanske man blir mer sugen på att fortsätta gräva i de värmländska novellerna eller läsa ännu mer om Boltzius. Men är man fullkomligt allergisk mot grovkornig humor, då kan man hoppa över den här boken, om man inte vill ha en allergichock.

Ett och ett halvt kilo

David Liljemarks underbara värld har femhundra sidor, väger ett och ett halvt kilo och tar avstamp i ett pojkrum i Skåre. Det är som en gammal telefonkatalog fast med bilder och text och det där pojkrummet är som ett arkiv för framtida serieforskning.

– Innan var det ju mer hej och hå och sedan började man väl använda de här grejerna i mer satiriskt syfte och inte bara till den här frejdiga undergroundbuskisen, säger David Liljemark.

Turistpark med smal målgrupp

David Liljemarks underbara värld skulle kanske vara en användbar idé för en framtida turistpark.

– I stället för Mumindalen, skulle man kunna bygga upp Ilandaskolan, som den var 1987 och hela Skåre som det var då med Skåre Livs och alltihop. Där kunde man gå runt och vara nostalgisk, fast det kanske skulle vara en väldigt smal målgrupp, säger David Liljemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.