Barbro Färnström, verksamhetschef Migrationscentret. Foto: SVT

50 anställda sägs upp från Migrationscentret i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Femtio anställda i Värmland kommer att sägas upp när Svenska Migrationscentret går i konkurs. De flesta av de som drabbas står redan långt ifrån arbetsmarknaden.

I torsdags begärde sig Svenska Migrationscentret i konkurs.

– Den personal som jobbar med digitaliseringen har någon typ av arbetsnedsättning, och har haft det tufft på arbetsmarknaden. Att nu bli uppsagd i det här sammanhanget är inte lätt för dem, säger verksamhetschefen Barbro Färnström.

Svenska Migrationscentret, som har sitt huvudkontor i Karlstad, har över 200 anställda runt om i landet. 50 av dem arbetar i Värmland. Av dem har 99 procent någon form av arbetsmarknadsstöd och Migrationscentret har betytt mycket som arbetsplats.

– De har fått ett arbete efter flera års arbetslöshet, kanske. För det som är yngre är det kanske deras första arbete. Därför är det tråkigt att vi är så beroende av arbetsmarknadspolitiska beslut, säger Barbro Färnström.

Återstår att hitta nya jobb

Svenska Migrationscentret grundades 1960 och har ett rikt arkiv om svenska utvandrare till Amerika. Det material som Migrationscentret har går nu tillbaka till bland annat Riksarkivet och till olika hembygdsföreningar.

Men för personalen återstår att hitta nya jobb.

– Konkursförvaltaren och vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli ett så bra avslut som möjligt för personalen, men också samverka med arbetsförmedling och kommuner för att ser hur det kan bli en bra övergång till ett annat arbete eller en annan verksamhet för personalen, säger Barbro Färnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer