Foto: TT

50 miljoner till värmländsk förlossningsvård

Publicerad

Värmland får 49,9 miljoner kronor av regeringen för att förbättra förlossningsvården.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att anställa fler, erbjuda vidareutbildning och för teknisk utrustning, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

Totalt i satsningen fördelas 1,8 miljarder kronor direkt till landets landsting och Regeringen har nu kommit överens med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, om hur pengarna ska användas.

Fyra delar lyfts särskilt i överenskommelsen; förbättrad arbetsmiljö, förändrade arbetssätt, förstärkt personaltäthet, tryggare vårdkedja och eftervård, neonatalvård samt kunskapsstöd och utbildning för medarbetarna.

– Den som väntar barn i Värmland ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Vill vidareutbilda till barnmorskor

I Värmland kommer pengarna att komma väl till pass.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att anställa fler, för att erbjuda vidareutbildning och för teknisk utrustning, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

Hon pratar om att drömmen för att trygga framtiden vore att kunna utbilda fler barnmorskor, kanske genom vidareutbildning av undersköterskor.

– Vi har många pensionsavgångar de närmaste åren och då måste vi se till att få fram nya barmorskor.

Långsiktig trygghet

Riktade satsningar som den här tycker hon är bra – samtidigt som hon gärna skulle se mer långsiktiga bidrag.

– Det är givetvis oerhört mycket pengar. Nackdelen med sådana här engångspengar är dock att det också skapar förväntningar om att göra något bra med pengar som kommer i en klump. Vi vill ju också kunna se långvariga förbättringar, som jobbar för våra anställda och våra patienter, så en stadigvarande bidrag hade ju skapat en annan trygghet.

När det på flera håll i landet vittnats om kris inom förlossningsvården uppger Larsson att Värmland lyckats hålla sig över ytan.

– Vi lyckades genom bra planering och duktig personal förra sommaren till och med hjälpa människor från andra län med vård. Men även om det är en fortsatt stabil förlossningsvård här i länet kan vi inte på något sätt slå oss till ro. Blir det sjukdomsläge eller dylikt så är vi väldigt sårbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.