Undersköterskorna Bente Hermanrud och Britt-Marie Rylander lämnade idag ett protestbrev och namnunderskrifter till regionledningen. Foto: svt

660 namnunderskrifter i ny undersköterskeprotest

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade undersköterskorna Bente Hermanrud och Britt-Marie Rylander in ett protestbrev till Region Värmland med 660 namnunderskrifter. Det handlar om ett nytt försök att få ta del av den bonus som sjuksköterskor får sedan september 2017. – Det är orättvist och bidrar till irritation mellan sköterskor och undersköterskor, säger Bente Hermanrud.

Bonusavtalet för sjuksköterskorna infördes i september 2017 när det rådde sjuksköterskebrist och var en väg till att kunna upprätthålla vårdplatser på Centralsjukhuset i  Karlstad. De sjuksköterskor som omfattas får en bonus på 65% av sin intjänade OB-ersättning och den betalas ut två gånger per år. Redan när ersättningsmodellen skulle införas protesterade facket, men utan resultat.

Kräver ett rättvist lönesystem

Efter två och ett halvt år orsakar bonusen fortsatt stor irritation och i protestbrevet kräver undersköterskorna ett rättvist system där även de omfattas av bonusen.  I klippet hör ni henne och även Wolmer Edqvist, regionens HR-chef inom hälso- och sjukvård som bemöter kravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.