Hör Tomas Pettersson, oppositionsråd i Hagfors, och riksdagsledamot Mikael Dahlqvist berätta om samarbetet och varför frågan om dammarna är så viktig. Foto: SVT

80 dammar hotas – S i fem kommuner går samman för att stoppa rivningarna

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 80 dammar i Värmland bedöms inte längre fylla någon funktion och kan komma att rivas. Nu går socialdemokraterna i fem kommuner samman i hopp om att rädda en stor del av dammarna.

– Det är en väldigt viktig fråga för många, säger riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S).

Redan har dammar monterats ned i Värmland och fler är på gång. Anledningarna är dels att Sverige måste följa EU:s vattendirektiv men också att dammarna inte längre används.

Men en utrivning av dammar kan få stora konsekvenser på flera håll i länet, bland annat i form av sjöar torrläggs. Nu ger sig socialdemokraterna i flera kommuner in i kampen som redan förts främst av olika intresseföreningar.

I videon berättar Tomas Pettersson och Mikael Dahlqvist om betydelsen av den enade fronten och varför frågan om dammutrivningar är så viktig.

Enad S-front

S-politiker från Hagfors, Torsby, Munkfors, Filipstad och Storfors visade på måndagen upp enad front vid en pressträff vid sjön Grängen utanför Ekshärad. Medverkade gjorde Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) och kommunstyrelsernas ordföranden Mathias Lindquist (S), Munkfors, Åsa Hååkman Felth (S), Filipstad, Hans Jildesten (S), Storfors, och Peter Jonsson (S), Torsby, samt riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S).

Förhoppningen är att den breda samverkan ska leda till att en stor del av de hotade dammarna bevaras och att kunna ha en gemensam linje i samrådsprocessen som avslutas den 30 april. I december väntas därefter beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.