Karlstad CCC. Foto: SVT

Kristdemokraterna möts i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

– Jätteviktig konferens för att vända opinionen, säger Erik Nilsson, värd för de kommun- och landstingsdagar som startar i Karlstad i dag. Han är också blivande kommunalråd.

Det är ett parti i motvind som har konferens, flera opinionsundersökningar visar på lågt förtroende för partiet. Demoskops aprilmätning, till exempel, visade att bara 2,8 procent av väljarna skulle rösta på Kristdemokraterna om det var val idag.

Erik Nilsson hoppas att kommun- och landstingsdagarna, med 800 politiskt engagerade kristdemokrater, ska kunna vända opinionen. Han är självkritisk till hur partiet lyckats med att öra ut sin politik.

– Vi har helt klart misslyckats i kommunikationen, det går inte att säga någonting annat. Vi måste bli tydligare, rakare och bättre. Gör vi det kommer det att vända ganska snart, säger han.

Blivande kommunalråd Erik Nilsson (KD) Foto: SVT

Två förslag

Inför konferensen har partiledningen släppt två förslag. Dels om en satsning på 10.000 nya polisen, dels om en satsning på primärvården som bland annat skulle innebära att vårdcentraler ska kunna ha öppet på kvällar och helger.

– Bra förslag. Det finns en otrygghet i samhället, så förslaget om 10.000 fler poliser är riktigt rakt och friskt och långt mycket mer än vad något annat parti har sagt, säger Erik Nilsson.

”Bättre vård”

Och om längre öppettider på vårdcentralerna, säger han:

– Vi måste kunna ha vård när folk behöver det. Det kanske inte passar att åka in för de som har ett arbete eller ett dagis att ta hänsyn till. Kan vi ha dem öppna på kvällarna kan vi erbjuda bättre vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.