Foto: SVT

92-åriga Wollrath: Jag vill bo kvar här

Publicerad

92-åriga Wollrath Sjögren är en av de Högbodabor som önskar att kommunen ska bygga bostäder eller äldreboende i byn. 

– Vi trivs så bra här i Högboda, men tvingas vi flytta så blir det nog Karlstad för vår del.

Det är en blåsig augustiförmiddag när Wollrath Sjögren visar upp sitt livsverk Humlegården. Huset som han och frun byggt upp från grunden i etapper sedan 1964. Han klappar på stockarna som bär porten till tomten med böljande skogar och sjön Säveln som fond.

– De här träden har jag fällt och jag har burit upp varenda sten till husgrunden själv från sjön, berättar han.

Flydde stressen i stan

Wollrath Sjögren jobbade länge som chef inom landstinget och sökte sig till Högboda för att komma undan stressen i stan. Än så länge klarar han och frun av att bo kvar i huset, men det är mycket att sköta om på den stora branta tomten med flera byggnader. När en intresseförfrågan för ett seniorboende gick ut i byn för en tid sedan var Wollrath Sjögren den förste att skriva på, för han vill ogärna flytta tillbaka till stan. Blir det flytt är det Karlstad och inte Kil som är aktuellt, men allra helst vill han ha ett boende för äldre i Högboda bland vänner i den bygd de älskar.

– Vi trivs så bra här och det finns ju så mycket i Högboda – mataffär, bibliotek, biograf och en massa föreningar, säger Wollrath Sjögren.

Har du något du vill framföra till poitikerna i Kil?

– Ja, om landsbygden ska leva kvar så måste man ju se till att människor kan bo kvar även när de blir äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.