Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Johan Sahlin berättar om A-traktorernas skadefrekvens,vilka åtgärder han vill se och vad som kan hända om man råkar ut för en skada med en trimmad A-traktor. Foto: SVT

A-traktorer har högre skadefrekvens – försäkringsbolag överväger åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorer är oftare inblandade i olyckor och har generellt sett en högre skadefrekvens än andra försäkrade motorfordon. Nu överväger försäkringsbolagen åtgärder kring hur bilarna kan försäkras.

I Värmland finns i dag knappt 1 700 registrerade A-traktorer. 960 av dem är försäkrade hos Länsförsäkringar och 111 av dem råkade ut för en skada under 2021. Det till en skadekostnad på 1 850 000 kronor.

A-traktorer oftare inblandade i olyckor

Generellt sett märker försäkringsbolaget att A-traktorer oftare är inblandade i olyckor och har en högre skadefrekvens än andra fordon som är försäkrade hos dem. Därför kan åtgärder kring vilka försäkringar som erbjuds A-traktorförare vara på gång.

Lars-Johan Sahlin, chef på avdelningen fordonsskador på Länsförsäkringar, berättar mer om det,vilka åtgärder han vill se och vad som kan hända om man råkar ut för en skada med en trimmad A-traktor i videon ovan.

Chatt: Vad tycker du om de nya reglerna för a-traktorer?

Pinnat inlägg

Tack för alla era inlägg! Nu är det dags att avsluta diskussionen i det här forumet. På återhörande!

Höj min hastighet på A-traktorer • A-traktorer ska kunna köras max 50km/h. Detta är för att dessa skall följa trafikflöde, rytm bättre.
För nu uppstår farliga situvationer då det uppstår köer som leder till farliga omkörningar . Men som på stan skulle A-traktorer följa flödet i trafiken.

Snibb • Dra in deras körkort o sen ge böter te föräldrarna

Klart de ska finnas • En del klagar på att de inte har registreringsskylt, det har de, den sitter fram.

Andra klagar på att ungdomarna inte har utbildning på fordonet ifråga. Detsamma gäller de flesta personbilar med tillkopplad husvagn eller släp också. Man kör upp i en vanlig småbil men får koppla en husvagn efter suven, en kombination man helt saknar utbildning på.

En del skriver att de skapar farliga omkörningar, kommentar överflödig...

Någon skrev att de bara skulle få köras på åkrar, skulle traktorer bara få framföras på åkrar blir det ont om mat på borden i landet.

Om man har lyckats ta ett körkort, vare sig det är am/a/b/c/ce/d/de är det riktigt illa om man inte har lärt sig ta hänsyn till och samspela med övriga trafikanter, oavsett fordon.

Kim • Striktare krav på spärr. Flera nya Nissan Navara a-traktorer som går som personbilar här i Västerås. Konsekvenstänkandet är inte inte utvecklad i den åldern. En tjej höll på att köra på mig och min dotter när hon kom i 70-90 och fippla med mobilen.

Just • Bort med A traktorer från allmänna vägar! Hur kan man hamna i en bil på en 100 väg utan att ha körkort !!?? Har sett livsfarligt körning med A traktorer på rondellen, katastrof! Om stora köer ska vi inte snacka vid rusningstid.

Lastbilschaufför • Tveksam om jag tycker att en A-traktor ska gå fortare, pga det är nästan omöjligt att köra om en A-traktor med en full lastad lastbil idag ökar du hastigheten kommer det leda till att det blir omöjligt att köra om en A-traktor med ett tyngre fordon, tyvärr så har de flesta a-traktor förare ingen respekt för att det, de går sällan åt sidan och stannar så att man kan köra om dem säkert.

A J • A-traktor är säkrare än mopedbilar. Egen erfarenhet från när en mopedbil körde in i sidan på min bil. Blev bara skrot av den.

Så, jag ser inget direkt problem att höja farten till 45 km/h eftersom de har körkort. Eftersom det även gäller mopeder.

Men att framföra en A-traktor för fort, säg 15 km/h för fort eller äger ett fordon som manipulerats att kunna köra för fort, garanterar indraget körkort och senareläggning av körkort för bil/motorcykel ett år.
Eftersom man då visar att man inte är mogen att köra.

Per Öhman • Varför A - traktor ? Inget annat land har det, förstor att man använde E-traktor, under andra världskriget

Ingo • Tycker dom ska tas bort,det är en gammal förlegad lag sedan 30 40 talet när dom behövdes i lantbruket och inte som leksaker i stadstrafiken,traktorer hör hemma i lantbruket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer