Filmörnsvinnare 2013 Fr v: Rasmus Anderssson (vinnare Tungvikt), Wilhelm Forsnäsgård (vinnare Mellanvikt) och Mikael Lindahl (vinnare Supervikt) Foto: Kristoffer Andrén

Mulldjur tog priset

Uppdaterad
Publicerad

Årets Filmörnar har delats ut vid gala på Arenan i Karlstad

Filmörnen delas ut i fyra klasser,  som bestäms av åldern på filmmakarna. Klasserna går undre namnen supervikt, tungvikt, mellanvikt och lättvikt.  I år ställer 46 filmer upp och det delas ut 29 priser under kvällens gala.

– Det blir så många priser eftersom vi har så många kategorier. Vi vill visa uppskattning för de insatser som gjorts och vi vill ha ett brett fält med vinnare, säger Robert P. Olsson

Det tyngsta priset: bästa film i tungviktsklassen gick till ”Mulldjuret” av Mikael Lindahl med motiveringen:

”En film som är skickligt genomförd på alla tänkbara sätt. Med ett utförande som lurar verkligheten är det en film med träffsäkerhet och där både bild och ljud övertygar till fullo.”

Festivalen fyller 35 år i år och för att fira det så delades även en hedersörn ut. Den gick till Erik Fasth och Kjell Bergström för deras långa engagemang i festivalen och i för den Värmländska filmen.

Samtliga vinnare hittar du här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.